Колку често ја менувам четката за заби? Дали треба да се менува на секои 3 месеци?

- 2021-11-01-

Секој знае дека четките за заби не можат да се користат долго време. Во основа, тие треба да се менуваат одвреме-навреме. Многу луѓе ќе ги менуваат на секои три месеци според напишаното на четката за заби. Дали навистина четката за заби треба да се менува на секои три месеци? Дали може да има збир на правила кои не се толку ригидни? Ајде да погледнеме колку често треба да се менува четката за заби!
1. Кога растојанието помеѓу влакната на четката за заби ќе стане поголемо
Обично влакната се густо наредени. Ако растојанието помеѓу влакната стане значително пошироко, поголема е веројатноста дека нечистотијата ќе остане на коренот на четката за заби и најдобро е да ја замените со нова.
Покрај тоа, четката за заби мора да се одржува во обични времиња. По миењето на забите, пастата за заби и нечистотијата на четката за заби мора добро да се измијат. По употребата, ставете ја главата на четката за заби колку што е можно повеќе. Останувањето суво ќе помогне да се намалат бактериите. Поставувањето на четката за заби исто така треба да биде што е можно посуво, бидејќи влажната средина е попогодна за брзо размножување на микроорганизмите.
2. Бојата на коренот на четката за заби станува потемна
The dirt on the roots of the bristles will accumulate slowly, which is one of the reasons for the growth of bacteria. Even if it is washed after each use, it cannot be completely prevented. Therefore, once the color of the root of the toothbrush becomes darker,
Тоа е сигнал за повеќе акумулација на нечистотија и треба да се замени навреме.
3. Влакната на четката за заби се меки и склопени
Откако ќе се открие дека повеќето влакна имаат меки и склопени врвови, тоа значи дека степенот на абење е голем и забите не можат добро да се исчистат и треба да се заменат.

Се препорачува периодот на користење на четката за заби да не надминува 3 месеци, но исто така варира од личност до личност. На пример, некои луѓе користат најсилна сила кога ги мијат забите. За помалку од 3 месеци, влакната на четката за заби ќе се свиткаат и деформираат и таа мора да се замени навреме. Бидејќи влакната се свиткани и деформирани, ефектот на чистење на четката за заби е значително намален. Во исто време, лесно е да се предизвика оштетување на забите и непцата.